Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

A foglaló elszámolása az általános forgalmi adózásban

2017. 06. 21.

A foglaló a jóváíráskor, kézhezvételkor az általános forgalmi adózás rendszerében előlegnek minősül. Ha a szerződés teljesül, akkor a foglaló beszámítására kerül sor. Ha azonban a szerződés bármely okból meghiúsul, akkor a foglaló beszámításra alkalmassága szűnik meg, melyet az általános forgalmi adó elszámolása során is érvényesíteni kell.

A foglaló az általános forgalmi adózás rendszerében előlegnek minősül, tekintettel arra, hogy a foglaló a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnynek minősül.

A foglalót terhelő általános forgalmi adót az átadott pénz jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.

A foglaló kézhezvételéről, jóváírásáról számlát vagy egyszerűsített adattartalmú számlát kell kiállítani, amelyen teljesítési időpontként a kézhezvétel, illetve jóváírás napját kell feltüntetni.
A kézhez vett, jóváírt előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Ha a foglaló átadása után a felek közötti szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, akkor a foglaló visszajár. Ez az általános forgalmi adó szempontjából azt jelenti, hogy a foglaló beszámításra alkalmassága megszűnik, és így a foglalót már nem terheli általános forgalmi adó.
Ha a szerződés teljesítése a kötelezett hibájából meghiúsul, akkor az általa adott foglaló elveszik, a foglaló beszámításra alkalmassága szintén megszűnik, és így a foglalót már szintén nem terheli általános forgalmi adó.

Ha a szerződés teljesítése a jogosult hibájából hiúsul meg, akkor a jogosult a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. A foglaló beszámításra alkalmassága ekkor is megszűnik, mert kártérítési funkciót tölt be, és így már nem terheli az általános forgalmi adó.

A jogosult által ilyen esetben „büntetésként” fizetett további összeg szintén nem von maga után adókötelezettséget.
Valamennyi olyan esetben, amikor a szerződés teljesítése meghiúsul, a foglalóról érvénytelenítő számlát kell kiállítani. Az érvénytelenítő számla teljesítési időpontjaként mindig az eredeti ügylet teljesítési időpontját kell szerepeltetni, amely a foglaló átvételének, jóváírásának a napja.

Az érvénytelenítő számlában szereplő adómértéknek azonosnak kell lennie a kézhezvételkor, jóváíráskor felszámított adó mértékével, még akkor is, ha az ügylet tárgyának adójogi megítélése, vagy a felszámítandó adó mértéke törvénymódosítás miatt időközben változott.

A jogosult a fizetendő adó utólagos csökkenését az Áfa-tv. 153/B. § (1) bek. a) pontja alapján – fizetendő adót csökkentő tételként – legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben az eredeti számlát érvénytelenítő számla a másik fél személyes rendelkezésére áll.
A kötelezett az előzetesen felszámított adó utólagos csökkenését az Áfa-tv. 153/C. § (1) bek. a) pontja alapján – fizetendő adó összegét növelő tételként – abban az adómegállapítási időszakban köteles a figyelembe venni, amelyben az érvénytelenítő okirat a személyes rendelkezésére áll, de nem később, mint az érvénytelenítő okirat kibocsátásának hónapját követő hónap 15. napja.

 

Jogkövető szerkesztőség (2017-06-21)

Az eÁFA rendszer bemutatja az adóbevallások új dimenzióját. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki aktívan részt vett a rendszer tesztelésében, kijelentette, hogy bár néhány hiányosság fennáll, az eÁFA rendszer működőképes és hatékony. A kisebb cégek könnyen alkalmazkodhatnak hozzá, és az új lehetőségek segíthetik a könyvelőket az adminisztráció csökkentésében. Próbálja ki az eÁFA rendszert, és tegye könnyebbé az adózást! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy felfedezze, hogyan növelheti vállalkozása produktivitását és élvezze az egyszerűbb adózást!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!