Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 620 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A nyári adócsomag: pénztárgép használattal összefüggő üzletzárás

2022. 08. 08.

Számos jogszabály módosult a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény kihirdetésével. A jogalkotó megítélése szerint a pénztárgépek üzemeltetésével összefüggő csekély súlyú jogsértések nem állnak arányban az üzletlezárás szankciójával, ezért a pénztárgéppel kapcsolatos ismételt jogsértés esetén is lesz lehetősége az adóhatóságnak a mérlegelési szempontok figyelembevételére.

Az Art. 245. § (1) bekezdésének d) pontjában szereplő, pénztárgéppel kapcsolatos mulasztások ismételt előfordulása esetén az üzletlezárás elrendelésének mellőzésére nincs lehetőség az Art. 245. § (8) bekezdésére tekintettel. 
Az Art. 245. § (1) bekezdés d) pontja értelmében az üzletzárás elrendelésének feltétele, hogy az adóhatóság a pénztárgép üzemeltetésével összefüggő szabályok megsértése miatt mulasztási bírságot szabjon ki. Ez azt jelenti, hogy pénztárgép üzemeltetésével összefüggő jogszabályi kötelezettség ismételt megsértése esetén kizárólag abban az esetben lehet eltekinteni az intézkedés alkalmazásától, ha – a jogsértés csekély súlya okán – nem kerül kiszabásra mulasztási bírság. A jogszabályhely (1) bekezdése értelmében ugyanis az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett zárhatja le az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget. 

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban elkövethető kötelezettségszegések rendkívül szerteágazóak, összetettek. Vitathatatlanul vannak ezek között súlyosak de vannak csekély súlyúak is. 

Súlyos kötelességszegés például a nagy összegű, igazolatlan kasszaeltérés, a pénztárgép működésének akadályozása leárnyékolással, manipulálással, pénztárgép üzembe helyezése nélkül végzett adóköteles tevékenység. Csekély súlyú az éves kötelező felülvizsgálat rövid idejű késedelemmel való elvégzése, ahol a késedelem nem feltétlenül az adózó mulasztására vezethető vissza, vagy pár száz forintos kasszaeltérés, illetve az AP szám előírtnál kisebb méretben történő feltüntetése.

A pénztárgépek üzemeltetésével összefüggő csekély súlyú, költségvetést nem károsító, csupán adminisztratív jellegű jogsértések még ismételt, többszöri elkövetésük esetén sem állnak arányban az üzletlezárás adózók számára jelentős hátrányt okozó szankciójával. Az aránytalanságok kiküszöbölése érdekében a pénztárgéppel kapcsolatos ismételt jogsértés esetén is lesz az adóhatóságnak lehetősége a mérlegelési szempontok figyelembevételére.

Lásd: Art. 245. § (1a); (2) és (8) bekezdés. Hatályos: 2022. augusztus 27. napjától.

dr. Veress Júlia (2022-08-08)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!