Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 707 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Átalányadó fizetése egyéni vállalkozó halála esetén

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Átalányadózó egyéni vállalkozó 2021. december 30-án, kórházi ápolás után elhunyt. Milyen teendője van ebben az esetben a hozzátartozónak ill. örökösnek? 

Válasz: 

A helyzettel összefüggésben természetesen további kérdések is felmerülnek. A decemberi hónapra kinek kell megállapítani és bevallani a tb járulékot (az elhunyt vállalkozónak december hónapban nem volt bevétele) és milyen mértékben, melyik nyomtatványon? Ezt is a NAV számolja ki? 
Az adóbevallást egy meghatározott nyomtatvány megküldése után az adóhatóság soron kívül elvégzi. Milyen dokumentum szükséges ehhez és ezt milyen módon kell a NAV részére elküldeni? Az önkormányzat és kamara felé kinek kell jelenteni, hogy elhunyt az egyéni vállalkozó és milyen dokumentumon? Az iparűzési bevallást is elvégzi az önkormányzat vagy azt az örökösöknek kell megtenni? 
Amennyiben az egyéni vállalkozást egyetlen örökös sem szeretné folytatni, van-e még teendőjük az örökösöknek azon kívül, hogy törvényesen lezárásra kerüljön az átalányadós egyéni vállalkozás?
Első lépésként értesíteni kell az illetékes adóhatóságot az egyéni vállalkozó elhalálozásával kapcsolatban. Az értesítés időpontjában nyilvánvalóan még nem történt meg a hagyatéki tárgyalás. Irányadóak viszont az Art. 147. § (1)-(3) bekezdései, melyhez igazodóan amennyiben az adózó halála miatt szűnik meg az adókötelezettség, akkor az adóhatóság az adót határozattal állapítja meg. A NAV az adót év közben is megállapíthatja az adózó örököse vagy házastársa kérelme alapján, amennyiben az adó megállapításához szükséges igazolásokat a kérelmező rendelkezésre bocsátja.
Ezt követően a NAV a hagyatéki eljárást követő közjegyzői okirat alapján az örököst külön határozatban kötelezi az elhunyt adózót terhelő tartozás megfizetésére. Rendelkezés történhet az adózót megillető adó-visszaigénylés, költségvetési támogatás, adó-visszatérítés örökösök részére örökrészük arányában történő kiutalásról is. A NAV valamennyi adónemet illetően megállapításra kötelezett, ebből következően, ha az elhunyt egyéni vállalkozónak valamely adónemben adófizetési kötelezettsége keletkezett, akkor azt a NAV-nak kell megállapítania és határozat kibocsátásával a felmerülő adótartozásokat adónemenként kell megfizetnie az örökösöknek.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!