Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 706 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Átalányadózó egyéni vállalkozó

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Egy januárban induló vállalkozás főtevékenysége kiskereskedelem, de van egyéb 40%-os költséghányadú tevékenység is. Ameddig a vállalkozás nem állít ki 40%-os tevékenységre számlát, addig a 90%-os van érvényben. Ezek szerint addig a 90%-kal kell adózni, mihelyt kiállít 40%-os számlát, és onnantól a 40%-kal kell számolni? Vagy akkor visszamenőleg is 40% lesz?

Válasz: 

Az Szja tv. 53. § (1) bekezdés c) pontja szerint az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó esetében a költséghányad 90 százalék.
A költséghányad az adóévre (azaz naptári évre) vonatkozik, az egyéni vállalkozó a naptári évben több költséghányaddal nem számolhat.
Ha az egyéni vállalkozó a naptári évben realizál nem kiskereskedelmi tevékenységből származó bevételt is, akkor a naptári évben 40% költséghányadot alkalmazhat. 
Az átalányadózó egyéni vállalkozó köteles negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig adóelőleget fizetni.
Az Szja tv. 47. § (4a) bekezdése alapján az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.

Az adóelőleg alapjának meghatározásánál addig lehet 90% költséghányaddal számolni, amíg más tevékenységből nem szerez bevételt a vállalkozó.
Ahogy valamely negyedévben más tevékenységből is szerez bevételt, akkor az adóelőleg alapjának számításánál már 40% költséghányaddal kell számolni.
Ha ez például III. negyedévben következik be, akkor az I-III. negyedévi adóköteles jövedelmet 40% költséghányaddal kell kalkulálni, s ebből kell levonni az I-II. negyedévi adóköteles jövedelmet.

Bonácz Zsolt (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!