Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 500 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Céges rendezvény elszámolása költségként

2022. 12. 07.

Egy vállalkozás egész napos üzleti programot (vadászat) szervez, ami után a vadásztársaság számlát állít ki. Nem kapcsolódik hozzá étkezés, ami reprezentációs költségnek számítana. Elszámolható-e költségként, mint üzleti rendezvény?

A kérdés szerinti céges rendezvény során a programot figyelembe véve szórakozásra, vendéglátásra, szabadidős tevékenységre irányul, ezért reprezentációnak minősül, attól függetlenül, hogy tartalmaz-e étkezést vagy sem. 

Az adókötelezettség reprezentációként az egyes meghatározott juttatások szabályai alapján lesz adóköteles, az Szja törvény 70. § (6) bekezdés b) pontja értelmében. Megjegyzendő, hogy szintén egyes meghatározott juttatásnak minősül a rendezvényeken a résztvevőknek esetlegesen átadott ajándéktárgyakra fordított kiadás, melynek egyedi értéke (áfával együtt) személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát. 

Az adókötelezettség kizárólag csak a kifizető oldalán merül fel, a résztvevők oldalán pedig nem. 

A kifizetőnek a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15 százalék Szja és 13 százalék szociális hozzájárulásiadó- fizetési kötelezettsége keletkezik. 08-as bevallás szükséges, mivel különben nem lenne rendben az adófolyószámla.

A leírtakból látható, hogy a reprezentáció nem jelent kizárólagosságot abban a tekintetben, hogy az üzleti vendéglátás keretein belül esetlegesen csak étel és ital felszolgálása lenne. Ebből következően a reprezentációt az eset összes körülményei alapján kell megítélni és beazonosítani. A résztvevő személyeket illetően pedig nincs eltérés abban a tekintetben, hogy a vendégül látott üzleti partnerek külföldiek lennének vagy nem. 

A reprezentáció és annak adójogi vonzata tehát annál a vállalkozásnál merülhet fel, aki az ügylet során meghívóként szerepel, illetve ezzel kapcsolatosan a számlát befogadja, és azt kifizeti. Ebből következően a reprezentáció a jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján nem érinti azokat a cégeket, illetve azok munkavállalóit, akiket a rendezvényre vagy szabadidős tevékenységre meghívtak. 
 

Leipán Tibor (2022-12-07)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!