Szakterületek:

  • humán erőforrás
  • álláspiaci toborzás
  • céges pénzügyek

Ez a tartalom 141 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adócsomag 2024: digitális forradalom az adózásban

2023. 12. 08.

Az adórendszer nagy változások előtt áll, és bár a leglényegesebb átalakulásokat várhatóan 2025-re időzítik majd, jövőre is meg kell felelniük a cégeknek néhány kihívásnak. Az adócsomag jelenlegi állása szerint ezek közül az első számú lesz az áfa, a számlázás és a nyugtaadás digitalizációjának folytatása.

Nagy módosításokra készülhetünk az adórendszerben, ami a 2024.évi adócsomag jelenlegi állása szerint leginkább a következő témákat érinti: e-áfa (elektronikus áfa) rendszer, globális minimumadó, amerikai-magyar adómegállapodás, egyéni vállalkozások járulékfizetése. Bár az erre irányuló javaslatot egyelőre visszavonták, valószínűnek látszik, hogy a további egyeztetések után a másodállású vállalkozásokat érintő tételes járulékot 2025-től be fogják vezetni.

A jelenlegi információk alapján mondhatjuk, hogy az áfa, számlázás és nyugtaadás digitalizációjának folytatása lehet a következő év első számú kihívása.

Másodállú dolgozók: még nem dőlhetnek hátra

Mint ismeretes, az előzetes tervek arról szóltak, hogy tételes járulék váltaná fel a jelenlegi százalékos járulékterheket a tételes költségelszámolók és az átalányadózók esetében. A tervezett módosítások kiemelten érintik azokat, akik másodállásban vállalkoznak. Rövid ideig napirenden volt az a javaslat, miszerint a másodállásban dolgozóknak a minimálbér 30 százalékát kellene járulékokra fordítaniuk a későbbiekben, függetlenül bevételük összegétől. A 2023-as adótörvények tervezetében szereplő javaslatot az érdekképviseletek kérésére a további egyeztetésekre való tekintettel végül kihagyták az elfogadott törvényből.

E-áfa rendszer: összegyűjtik az adatokat

Az áfa-bevallás rendszere is jelentős átalakuláson megy keresztül, az eddigi egypilléres struktúrát felváltja egy hárompilléres rendszer - mutatott rá Czöndör Szabolcs, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont korábban megtartott szakmai napján. A jövő évtől a hagyományos űrlap alapú bevallás mellett lehetőség nyílik a webfelületi áfa-bevallásra. A rendszer kibővül a gép-gép kapcsolati (API-s kapcsolaton alapuló) bevallási opcióval is, amely esetben a könyvelői program közvetlenül kommunikál az adóhivatali rendszerrel.

Az adózók és a könyvelőknek az eddiginél többféle lehetőség közül választhatnak, milyen módon készítsék az áfa-bevallást és hogy juttassák el azt az adóhivatalhoz.

Az áfa-bevallás működésének alapja a jelenlegi tervek szerint a jövőben az lesz, hogy az adóhivatal összeszedi majd a saját adatbázisaiból az adatokat, mint online számla, online pénztárgép és áruimport adatok és ez alapján előállít egy bizonylat analitikát, aminek a végeredménye lesz a hagyományos űrlap alapú áfa bevallás. Ennek a rendszernek az előnyei a gyors bevallás beadás, az adóhivatali adatok könnyű összevetése és az M-lapok kitöltésének elhagyása. Hátrányai, hogy csupán az egyszerűbb adózású eseteket kezeli hatékonyan, a könnyen átlátható bizonylat mennyiségnél alkalmazható.

Bár a szakemberek munkája egyszerűsödik, fontos megjegyezni, hogy az adózási szaktudás nem lesz pótolható az új rendszer bevezetésével.

Áfaanalitikával egyszerűsítenek

Az új áfaprojekt fókuszában az áfaanalitika áll, amiből a hivatal információkat kaphat majd.

A tételes adatokban és az áfaanalitikában történő részletes vizsgálat révén láthatják bizonylati szinten, hogy az adózó milyen adatokat vallott be fizetendő adóként, milyen számlákat és bizonylatokat használt levonásra, illetve kiktől származnak ezek a bizonylatok.

Ez alapján számos elemzést végezhetnek el, például össze tudják hasonlítani az online számlaadatokat és pénztárgép-adatokat, amiből következtetéseket vonhatnak le. Ezen adatok alapján lehetőség nyílik az ügyféllel történő egyeztetésre, és jelezhetik, milyen adóelszámolási jelentőséggel bírnak a feltárt információk, illetve, hogy találtak-e olyan adminisztrációs problémát, amit ki kell javítani.
A szakember szerint a digitalizációs folyamatok során a gazdasági eseményektől kezdve az adófizetésig szinte minden területen meg lehet találni azokat a megoldásokat, amik támogathatják az adózók és könyvelők munkáját. Az új, digitális eszközök használatával csökkenthetik majd az adminisztratív terheiket és hatékonyabbá tehetik a munkavégzést.

Kovács Zita (2023-12-08)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!