Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Egészségpénztári támogatói adományt terhelő szja és eho év közbeni megfizetésének lehetősége

2017. 06. 06.

A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalók számára támogatói adomány jogcímen egészségpénztári befizetést teljesítsen. Ez az adomány egyéb jövedelemnek minősül, és a magánszemélynél személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik. Kérdés, hogy teljesíthető-e ez kötelezettség havonta, vagy csak az éves adóbevalláskor van erre lehetőség.

A munkavállaló egészségpénztári számláján jóváírt támogatói adomány címén megszerzett jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, és utána a magánszemélynél személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik, viszont a befizetett összeg után adójóváírás címen kedvezményt igényelhet vissza a munkavállaló.


A munkavállaló egészségpénztári számláján jóváírt támogatói adomány címén megszerzett jövedelem után nem kell adóelőleget fizetni az Szja törvény 46. § (2) bekezdése alapján. Az adományt terhelő adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell a jövedelmet szerző magánszemélynek megfizetnie. Tekintettel arra, hogy konkrét jogszabályi előírás rendelkezik arról, hogy a támogatói adományt nem terheli adóelőleg, így azt év közben, önkéntes döntés alapján sem lehet teljesíteni.


Figyelemmel arra, hogy a támogatói adományt az Szja törvény rendelkezései alapján nem terheli adóelőleg, így a százalékos egészségügyi hozzájárulást az Eho törvény 11. § (8) bek. alapján szintén a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni.

Jogkövető szerkesztőség (2017-06-06)

A vállalkozói tevékenység szüneteltetése lehetőséget ad az egyéni vállalkozóknak arra, hogy rugalmasan kezeljék bevételeiket és kiadásaikat. A szünetelési szabályok 2023 után változtak, ezért fontos, hogy a vállalkozók tisztában legyenek a friss rendelkezésekkel. A szabályok értelmében a szünetelés idején befolyt bevétel a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek minősül. Fedezze fel az adózási változások részleteit! Kattintson most a Menedzser Praxis Adó- és Tb Különszámára, hogy mélyebben megismerje az egyéni vállalkozók szünetelési lehetőségeit és az új adózási rendelkezéseket!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!