Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társadalombiztosítás
  • járulékok
  • foglalkoztatás

Ez a tartalom 657 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Növekednek az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei

2022. 07. 03.

Az extraprofit adócsomag néven megismert jogszbályváltozások között szerepelnek az egyszerűsített foglalkoztatás új szabályai is. A vonatkozó kormányrendelet címét olvasva megfordulhat a fejünkben, hogy a rendelkezés összefüggésben van az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos közterhek emelkedésével. Sajnos nem tévedünk.

A 2022. június 30. után keletkezett, Efo tv. szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében magasabb közterhet kell megfizetni, mint korábban. 

A közteher mértéke 2022. július 1-től már nem fix összegű, hanem a mindenkori minimálbérhez igazodik, ami azt is jelenti, hogy a változás – feltételezhetően – nem átmeneti, hanem hosszabb távra szól. 

2022. július 1-jén lépett hatályba az extraprofit adókról szóló 197/2022.(VI.14.) Korm. rendelet, amelynek 6. alcíme az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo tv.) szabályaitól való eltérésről rendelkezik.

A 197/2022. Korm. rendelet 10. §-a értelmében tehát az Efo tv. 8. § (2) bekezdésétől eltérően az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz 2022-ben napi 1000 forint, az eddigi 500 forint helyett
  • alkalmi munka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, azaz 2022-ben napi 2000 forint a korábbi 1000 forint helyett
  • az Efo tv. 2. § 8. pontjában meghatározott filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglakoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a minimálbér 3 százaléka, azaz 2022-ben napi 6000 forint, az eddigi 4000 forint helyett.
    A számított összeget egyébként minden esetben száz forintra kerekítve kell meghatározni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – továbbra is legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár. 
Jó hír viszont a filmipari statiszták számára, hogy alkalmi munkából származó napi nettó jövedelmük maximuma jelentősen megemelkedett. Az Efo tv. 4. § (2) bekezdésében meghatározott napi 18 000 forint helyett ugyanis 2022. július 1-től a hónap első napján érvényes minimálbér 12 százalékának megfelelő összeget kaphatnak, amely 2022-ben napi 24 000 forint. A továbbiakban a számított összeget ez esetben is mindig száz forintra kerekítve kell majd meghatározni.

A közterhek növekedésével természetesen az egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkát végzők nyugellátásának számítási alapja is emelkedik. Az Efo tv. 10. § (2) bekezdésétől eltérően a nyugellátás számítási alapja

  • mezőgazdasági és turisztikai idénymunkát végzők esetén a korábbi napi 1370 forint helyett, naponta a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, amely jelenleg 2800 forint, 
  • alkalmi munkavállalók és filmipari statiszták esetében pedig a korábbi napi 2740 forint helyett, a hónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, amely jelenleg napi 5600 forintot jelent.
Horváth-Farkas Zsuzsa (2022-07-03)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!