Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 537 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Elektromos teherautók beszerzése

2022. 10. 30.

Egy kft. elektromos teherautókat szerez be, melyek töltéséhez kiépített egy elektromos töltőállomást. A teherautót a vállalkozás áfás bevételszerző tevékenységéhez használja. Jelenleg más elektromos hajtású járművel nem rendelkezik. Milyen kérdések merülhetnek fel?

A felmerülő kérdések közül az első, hogy a töltőállomás kialakításához kapcsolódó beruházás áfája levonásba helyezhető-e? Továbbá: ha a jövőben elektromos személygépjárműveket is beszerez, ho-gyan kell visszamenőleg az áfa levonást korrigálni? Milyen dokumentummal kell ezt alátámasztani?
 
1.    
A töltőállomás kiépítése az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés a) pontja szerint saját vállalkozásban végzett beruházás jogcímén adózik, ha a kiépítés során saját teljesítményérték (saját anyag felhasználása, saját munkaerő felhasználása, saját gép, berendezés használata, stb.) merül fel.
Az áfa alapja a beruházás számviteli törvény szerinti közvetlen önköltsége (tehát nemcsak a saját teljesítményérték!). Az áfa mértéke 27%. Az elektromos töltőállomás létesítésére vonatkozóan nincs tételes levonási tilalom. A kiépítés során felmerülő beszerzéseket terhelő áfa olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben áfa levonására jogosító tevékenységet szolgál. A kiépítés során felmerülő beszerzéseket terhelő áfa levonásánál figyelembe kell venni az Áfa tv. 134. §-ában foglalt szabályokat is.

2.    
A töltőállomány kiépítéséhez kapcsolódóan levont áfát nem kell korrigálni amiatt, mert a töltőállo-máson elektromos személygépkocsikat is töltenek. Az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés ba) pontja szerint az elektromos személygépkocsik töltéséhez felhasznált elektromos energia előállításának költsége, mint adóalap (Áfa tv. 68. §) után 27% áfát kell fizetni, tekintettel arra, hogy mástól vásárolt - személygépkocsi töltéséhez használt - elektromos energia beszerzését terhelő áfa az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés b) pontja alapján nem lenne levonható (feltételezve, hogy saját célra használt személygépkocsikról van szó, ezért az 125. § valamely rendelkezése az adólevonási tilalmat nem oldja fel).
Az adóalapot a vállalkozás által készített kalkuláció alapján kell meghatározni.

Bonácz Zsolt (2022-10-30)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!