Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • Áfa
  • nemzetközi áfa
  • Adóigazgatási eljárás

Lakóingatlan garázsának bérbeadása cég székhelye és irodája részére

2022. 11. 16.

Egy vidéki lakóingatlan tulajdonosa bérbeadná határozatlan időre háza kb. 25 nm-es garázsát egy cégnek, amelynek ez lenne majd a székhelye és az irodája. A tulajdonos nyugdíjas, 2022. szeptember 1-től általányadózást választó volt katás egyéni vállalkozó, nem áfa köteles.Hogyan teheti meg mindezt jogszerűen?

Irányadó az Áfatörvény (általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) 86. § (1) bekezdés l) pontja, miszerint mentes az adó alól az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása. Viszont az Áfatörvény 86. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a hivatkozott törvényhely nem alkalmazható a közlekedési eszköz elhelyezését, parkolását célzó bérbeadás eseteire.
A kérdés szerint a bérbeadás feltételezhetően a teljes ingatlanra irányul, beleértve a garázst is. Az ingatlanok bérbeadása esetén arra kell figyelemmel lenni, hogy létezik az a meghatározó építmény, amire a bérbeadás ténylegesen irányul. Ehhez kapcsolódnak azok az épületrészek, amelyek a főépület elválaszthatatlan részét képezik, amelybe beleértendő a kérdés szerinti főépülethez tartozó garázs is. 

Mivel a lakóingatlan bérbeadása adómentes, és a garázs is egy szerződéses jogviszonyon belül a nevezett bérbeadás részét képezi, ezért az ügylet ebben az esetben adómentesnek minősül.

Megjegyzendő, hogy amennyiben csak a garázs bérbeadásáról lenne szó, ahol kifejezetten gépjárművek elhelyezése lenne a cél, akkor a bérbeadás már nem lehet adómentes, azt már csak adóköteles tevékenység alapján lehetne végezni, adószámos magánszemélyként adószám kiváltásával.

Ugyanakkor a garázs esetén is figyelemmel kell lenni a bérbeadás céljára a garázs esetén is. 

Ez annyit jelent, hogy amennyiben a garázst nem gépjárművek tárolásának céljából adnák bérbe, akkor a szerződésben is rögzített tényleges hasznosítás az irányadó.  Ha ez a garázsban végzett tevékenység székhelyet is jelentő irodai tevékenység lenne, akkor ebben az esetben is alkalmazható az áfatörvény szerinti mentesítő szabály, vagyis az Áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontjában rögzített rendlelkezés.

Bonácz Zsolt (2022-11-16)