Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 414 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Gyed alapja

2023. 03. 07.

A kérdés úgy merült fel, hogy a gyed és a csed figyelembe vehető jövedelem alapjába beleszámít-e, ha a 36 órát elérő főállás mellett egyéni vállalkozói jövedelemmel is rendelkezik az igénylő?

A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj összegének kiszámításakor abban a jogviszonyban szerzett jövedelmet veszik alapul, amelyben a biztosított a gyermek születésekor áll. Jelen esetben két ilyen jogviszony van, a munkaviszony és az egyéni vállalkozói jogviszony. 

Mindegyik jogviszonyban külön-külön kerülhet megállapításra a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj. Azaz az egyéni vállalkozói jövedelmet a munkaviszonynál nem lehet figyelembe venni.

Mindezek alapján, mindegyik jogviszonyban lehet külön-külön igényelni a csed-et és gyed-et, ha az alábbi előfeltételeknek – mindegyik jogviszonyban – megfelel az igénylő.
Csecsemőgondozási díjra akkor jogosult a biztosított munkavállaló és egyéni vállalkozó, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt (külön nézik ezt a feltételt mind a munkaviszonyban, mind az egyéni vállalkozói jogviszonyban), és gyermeke

  • a biztosítási jogviszony időtartama alatt születik meg vagy
  • a biztosítás jogviszony megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy
  • a biztosítási jogviszony megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt születik meg vagy
  • baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül születik meg.

Gyermekgondozási díjra akkor jogosult a biztosított munkavállaló, illetve egyéni vállalkozó,

  • ha biztosítási jogviszonya a gyermek születésekor fennáll, és a gyermek születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt (itt is külön nézik ezt a feltételt mind a munkaviszonyban, mind az egyéni vállalkozói jogviszonyban), továbbá a gyermeket saját háztartásában neveli; vagy
  • ha részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, továbbá és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt (külön nézik ezt a feltételt mind a munkaviszonyban, mind az egyéni vállalkozói jogviszonyban), és a gyermeket saját háztartásában neveli.
dr. Radics Zsuzsanna (2023-03-07)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!