Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 582 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ház építéséhez kapcsolódó áfa

2022. 09. 12.

Adott egy saját tulajdonú ingatlan lakáscélú bérbeadásával foglalkozó kft. Áfa-mentesen történik a bérbeadás. A közeljövőben a cég magánszemélytől vásárol majd egy telket, melyre házat épít. Hogyan kell helyesen eljárni az áfa tekintetében, ha a kft. veszi meg az építési anyagot és az építési vállalkozóval megépíttetik, illetve ha azt generálkivitelezőre bízzák, és a kész házat kifizetik?

Első esetben a vállalkozó nevére szólnak az anyagszámlák. 
Továbbá az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés a) pontja alapján saját vállalkozásban végzett beruházásról van szó, amely termékértékesítésként adózik a lakóingatlan használatba vételekor. A kivitelezésbe bevont vállalkozások nem vállalnak kötelezettséget meghatározott készültségi fokban kivitelezett ingatlan átadására, ezért szolgáltatást teljesítenek, amely az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés b) pontja alapján fordítottan adóznak, kivéve, ha a vállalkozás alanyi adómentes státusú. A fizetendő áfát a kft. köteles megállapítani. Az adó alapja a teljes előállítási költség (tehát nemcsak az anyagköltség) az Áfa tv. 68. §-a alapján. 

Javasolhatjuk a NAV-tól állásfoglalás beszerzését, mivel nem egyértelmű, hogy ebben az esetben a fizetendő áfa megállapításánál az 5%-os adómérték alkalmazható-e. 

Ez azért kérdés, mert nem visszterhes értékesítésről van szó. A Kft. nem vonhatja le sem az anyagbeszerzésről, sem a vállalkozók által kiállított számlák áfa tartalmát a kivitelezés alatt [Áfa tv. 134. § (2) bekezdés]. Azonban a használatba vételkor fizetendő adó keletkezik, valamint ebben az időponttal az Áfa tv. 134. § (1) bekezdése szerint az előző mondatban említett beszerzések áfája levonható, tehát a fizetendő adó és a levonható adó ugyanazon bevallási időszakban számolható el. Viszont az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés a) pontja alapján megállapított fizetendő áfa (amely egyben előzetesen felszámított adó) nem számolható el levonható áfaként, mivel az áfamentes bérbeadás áfa levonására nem jogosít. A lakóingatlan mint tárgyi eszköz tekintetében az Áfa tv. 135-136. §-ában foglalt szabályokat szem előtt kell tartani.

Abból indulhatunk ki, hogy az építési anyagot a generálkivitelező szerzi be. 
Az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti termékértékesítést teljesít a generálkivitelező (ez lenne akkor is a helyzet, ha az építési anyagokat a kft. szerezné be, de ekkor a generálkivitelező ezek ellenértéket nem számlázhatja tovább). Az Áfa tv. 140. § a) pontja alapján az áfa fizetésére a kft. kötelezett, feltételezve, hogy a generálkivitelező nem alanyi adómentes státusú. A fizetendő áfa megállapításánál alkalmazható az 5%-os adómérték, ha ennek törvényi feltételei fennállnak, mivel a kft. ellenérték fejében szerzi be a lakóingatlant. Ellenkező esetben az adómérték 27%. 
A megállapított fizetendő áfa (amely egyben előzetesen felszámított adó) nem számolható el levonható áfaként, mivel az áfamentes bérbeadás áfa levonására nem jogosít. A lakóingatlan mint tárgyi eszköz tekintetében az Áfa tv. 135-136. §-ában foglalt szabályokat szem előtt kell tartani.

Bonácz Zsolt (2022-09-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!