Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • áfa adózás
  • kata adózás

Ez a tartalom 1079 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

KATA vállalkozások tájékoztatási kötelezettsége

2021. 05. 06.

2021. január 1-vel lépett életbe az a szabály, hogy a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő KATA adóalany vállalkozás köteles a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatni a kifizetőt arról, hogy KATA adóalany.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 13. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatási kötelezettség általános jellegű, minden esetben fennáll, függetlenül attól, hogy a felek között csak egyetlen ügyletre vonatkozóan jött létre szerződéses jogviszony, és független attól is, hogy a szerződés szóban, írásban vagy ráutaló magatartással jött létre a felek között. Abban az esetben, ha a KATA adóalanyiság megszűnik vagy újrakezdődik, akkor a változás bekövetkezése előtt erről is tájékoztatni kell a kifizetőt. 

A témában gyakran felmerülő kérdések

Szükséges-e tájékoztatást adni, ha a KATA vállalkozás kizárólag egy adott szolgáltatásra vagy egy adott termékértékesítésre köt szerződést a kifizetővel? 
Az írásban kötött szerződéseken túl vonatkozik-e ez az adókötelezettség a szóban vagy ráutaló magatartással létrejött szerződésekre is? 

A válasz: igen, szükséges. A KATA adóalany vállalkozás tájékoztatási kötelezettsége minden szerződéskötésre vonatkozik, akkor is, ha csupán egyetlen ügyletre szól a szerződés, és akkor is, ha az szóban vagy ráutaló magatartással jön létre a felek között. 
Például, ha egy kifizető a székhelyén meghibásodott lift sürgős javításával egy felvonószereléssel foglalkozó katás egyéni vállalkozót bíz meg, akkor a javítást végző kisadózónak legkésőbb a számla kiállításakor, írásban tájékoztatni kell a kifizetőt kata alanyiságáról.

Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha egy háztartási cikkeket árusító katás egyéni vállalkozó üzletében egy kft. ügyvezetője vásárol fertőtlenítőszert a cég irodájának fertőtlenítésére, és a vételár kifizetésekor számlát kér a kifizető nevére. Ilyenkor a katás egyéni vállalkozónak a számla kiállításakor írásban tájékoztatnia kell a kifizetőt arról, hogy a kata alanya. Az nem elég, ha a katás vállalkozás feltünteti az általa kiállított számlán, hogy „Kisadózó”.

Egy webáruházat működtető katás vállalkozásnak hogyan kell teljesítenie az írásbeli tájékoztatást? 
Megfelelő-e, ha a kisadózó vállalkozás a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:77-6:81. § szerinti általános szerződési feltételekben ad tájékoztatást, és rögzíti, hogy annak tartalmát az adott kifizető megismerte és elfogadta? 

A válasz az, hogy nem elégséges. Az említett példában is kötelező a tájékoztatás. Nem fogadható el tájékoztatásként, ha a webáruház általános szerződési feltételeiben rögzíti a kataalanyiságot, arról külön kell nyilatkozni. 

(NAV)

Vuray György (2021-05-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!