Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2336 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

KATA változások 2018. január 1.-jétől

2017. 11. 23.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai néhány ponton 2018. január 1-jétől módosításra kerülnek. A módosítások egyrészt lehetővé teszik, hogy ügyvédi irodák is választhassák a KATA szerinti adózást, másrészt kedvezőbbé teszik a KATA szerinti adózást alkalmazó adózók adókötelezettségét.

Nem főállású kisadózó a nappali tagozatos tanuló, hallgató

A nappali tagozatos hallgatói jogviszonyuk mellett a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó, egyéni vállalkozóként tevékenységet végző adózók jelenleg főállású kisadózónak minősülnek, így utánuk havi 50 ezer forint mértékű tételes adófizetési kötelezettség keletkezik. Ettől eltérően, a társadalombiztosítás rendszerében a nappali tagozatos hallgatónak minősülő egyéni és társas vállalkozók mentesülnek a járulékfizetési alsó határ alapján történő járulékfizetés alól, esetükben a ténylegesen elért (járulékalapba tartozó) jövedelem képezi az egyéni járulékok alapját. A módosítás eredményeként a KATA hatálya alatt is kedvezőbb adózási megítélés alá kerülnek a tanulói, hallgatói jogviszony mellett vállalkozási tevékenységet folytatók. Így 2018. január 1-jétől nem minősül főállású kisadózónak, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

A módosítás alapján, 2018. január 1-jétől az említett tanulmányokat folytató kisadózónak az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forintos tételes adót kell majd fizetnie a főállású kisadózók havi 50 ezer forint összegű tételes adója helyett.

Ügyvédi iroda is lehet KATA adóalany

A jelenleg hatályos törvény alapján a KATA alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, illetve a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság. 2018. január 1-jével kibővül a KATA választására jogosultak köre az ügyvédi irodákkal.

Érdemes megjegyezni, hogy az egyéni ügyvédek már a jelenleg hatályos törvény alapján is választhatják a KATA szerinti adózást, tekintettel arra, hogy az egyéni ügyvédek a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmező rendelkezése alapján egyéni vállalkozónak minősülnek.

Emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja

2018. január 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 22 százalékról 19,5 százalékra. E csökkentéssel összefüggésben emelkedik a főállású kisadózók ellátási alapja a jelenlegi 90.000 forintról 94.400 forintra. Abban az esetben, ha a főállású kisadózó után nem az 50.000 forint tételes adó, hanem a magasabb összegű, vagyis a 75.000 forint tételes adó kerül megfizetésre, akkor az ellátások számításának alapja a jelenlegi 150.000 forintról 158.400 forintra emelkedik. Ez az ellátási alap kerül figyelembevételre a kisadózó vállalkozót megillető társadalombiztosítási és álláskeresési ellátások megállapítása során.

Jogkövető szerkesztőség (2017-11-23)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!