Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 608 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mi történik, ha mégis cégnek kell számláznia a katában maradónak?

2022. 08. 21.

Egy egyéni vállalkozó szeptember 1-től marad katás, mert csak magánszemélyeknek számláz. Ha mégis cégnek kell számláznia, akkor értelemszerűen kiesik a katából, ha kiállította a számlát. A kérdés, hogy a számla-kiállítás hónapját megelőző hónap utolsó napja lesz a kata megszűnés dátuma? Választhatja onnantól az átalányadózást, vagy a tételes költségelszámolás merülhet fel csak ilyen esetben?

Az új Kata tv. (2022. XIII. törvény) 5. § (1) bekezdés g) pontja alapján a katázás lehetőségének megszűnése amiatt következik be, mert a főfoglalkozású egyéni vállalkozó az Art. szerinti kifizetőtől bevételt szerez, a katás státus a bevétel megszerzését megelőző nappal szűnik meg. Erre az esetre nincs teljesen egyértelmű a szabályozás, hogy választhatja-e az egyéni vállalkozó azonnal az átalányadózást (praktikusan a bevétel megszerzésének napjától).
Ugyanis az új Kata tv. 5. § (1) bekezdés a) pontja szerint, ha a katás vállalkozás úgy dönt, hogy már nem kíván katázni (bár katázhatna), akkor a katás státusza az arra vonatkozó bejelentés hónapjának utolsó napjával szűnik meg, mivel a következő naptól bejelentkezett átalányadózás alá. Egyébként a jelenleg hatályos Kata tv. is ekként rendelkezik.

Viszont, ha a bevétel megszerzése miatt szűnik meg a katás státusza, akkor kérdéses, hogy ez a szabály irányadó-e. Ilyen esetben érdemes benyújtani egy bejelentést az átalányadó választásáról, s abban az átalányadózás kezdő időpontjaként megjelölni a bevétel megszerzésének napját. Ha ezt elfogadja a NAV, akkor elvileg minden rendben van, bár akkor is felmerül az a kérdés, hogy a NAV utólag kifogásolhatja-e az átalányadózás választását. Ha nem fogadja el, akkor a döntéssel szemben fellebbezést lehet benyújtani.

Ha a NAV jogerős döntése szerint ilyen esetben nincs lehetőség az átalányadózás évközi választására, akkor azt legkorábban az év első napjától az előző évre vonatkozó bevallásban tett nyilatkozattal lehet választani, ha a választáshoz szükséges feltételeknek a vállalkozó megfelel.

Bonácz Zsolt (2022-08-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!