Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 700 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Katás vállalkozó IPA kötelezettsége

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Katás egyéni vállalkozó székhelye és telephelye két különböző településen van. Székhelyén nem végzi a bevételszerző tevékenységét, csak a telephelyén. Jelenleg még az „általános szabályok” alapján kötelezett ezen adónemben. Mindkét településre be kell adnunk az IPA bevallást (székhelyén 0, telephelyén a tényleges bevétel után megállapítva az adókötelezettségét)? Amennyiben most bejelentkezik a tételes IPA alá, akkor mindkét településen meg kell fizetnie az 50-50 ezer forintos IPA-t?

Válasz: 

Elvileg valóban meg kell mindkét településen fizetni az 50-50 ezer forintos IPA-t, de valószínűsíthetően a székhely szerint illetékes önkormányzat esetében csak egy alkalommal. Mivel önkormányzatonként a helyi rendeletek egymástól eltérőek lehetnek, ezért a legcélszerűbb megoldás az lehet, ha az adózó mindkét önkormányzat adóirodájával előzetesen egyeztet, és ennek alapján nyílik lehetősége a legkedvezőbb IPA fizetési lehetőség kiválasztására.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!