Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2747 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Katás változások - erre figyeljenek jövőre a kisadózók

2016. 10. 11.

A kihirdetett adócsomag nyomán 2017. január 1-jével két változás is hatályba lép majd a kisadózókra vonatkozóan. Keresőképtelenség esetén jobban járnak jövőre a "katások" és módosulnak az iparűzési adó fizetésével kapcsolatos szabályok is.

A keresőképtelen, kiegészítő tevékenységet folytató kisadózó mentesülése a tételes adó alól
 
A Katv. hatályos rendelkezései alapján a kisadózó után nem kell megfizetni a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó táppénzben részesül. Viszont a Tbj.  szerint kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülő kisadózó a keresőképtelensége esetén nem részesül táppénzben, így a Katv. korábban hatályos rendelkezései szerint ezeknek a kisadózóknak meg kellett fizetniük keresőképtelenségük ideje alatt a havi 25 ezer forint tételes adót, ami jelentős hátrányt okozott számukra.
A Katv. módosítása – e hátrány megszüntetése érdekében – mentesíti a kiegészítő tevékenységet folytató kisadózókat a 25 ezer forint tételes adó megfizetése alól azokra a hónapokra, amikor keresőképtelenek.
 
Tételes iparűzési adóalap szerinti adózás megszüntetése 
 
A Htv. hatályos rendelkezése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozók a helyi iparűzési adóban egyszerűsített, tételes adóalap-megállapítási módszert választhatnak. E döntés a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig van érvényben, amíg változásbejelentési nyomtatványon a vállalkozás bejelenti, hogy az adó alapját már nem a tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani. A módosítás a bejelentésre nyitva álló határidőt pontosította. Eszerint a kisadózó vállalkozó az adóév február 15. napjáig tehet ilyen tartalmú bejelentést.
 
Jogkövető szerkesztőség (2016-10-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!