Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 531 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan adózik a kaució?

2022. 11. 06.

Átalányadózót érintő kérdésként merült fel, hogy egyéni vállalkozóként, lakóingatlan bérbeadás tevékenység esetén kell-e számlát adni a kaucióról? Amennyiben igen, ez beletartozik-e a bevételbe? A felvetés annak fényében lehet érdekes, hogy a kaució elnevezést ingatlanokkal összefüggésben gyakran csak elnevezésében követik, miközben tartalmilag nem óvadéknak, hanem előlegnek vagy bánatpénznek minősül.

További kérdés lehet, hogy kell-e fizetni a kaució után járulékokat és szja-t? Illetve más szabály érvé-nyesül-e akkor, ha magánszemélyként adák ki az ingatlant?

A kaució, azaz az óvadék – mint szerződéses biztosíték – lényege, hogy szerződésszerű teljesítés esetén az visszajár az azt adónak.
Átadásakor így nem valósul meg termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás, ezért nem keletkeztet áfa fizetési kötelezettséget.

Akkor viszont, ha az adott pénzösszeg csak elnevezésében kaució, de tartalmát tekintve nem az, (hanem pl. előleg), a pénzösszeg átadása áfa fizetési és számla kiállítási kötelezettséggel jár és adózási kötelezettséggel jár.

Kovács-Kneitner Lea (2022-11-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!