Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Megteheti a munkáltató, hogy nem mindenkinek ad cafeteriát?

2022. 04. 05.

Adott egy cég, amely SZÉP-kártyát kíván biztosítani a munkavállalóinak. A cafeteria kedvezményes adózása körül azonban több kérdés is felmerülhet.

A felmerülő kérdések egészen pontosan így szólnak:

1. Megteheti a munkáltató, hogy nem minden munkavállalónak ad cafeteria juttatást?

2. Ha megteheti, akkor is kedvezményesen (szja, szocho) adózik a cafeteria a többi munkavállalónak?

3. Vannak olyan munkavállalók, akiknek van teljesítményhez köthető bérük (mozgóbér). Az ő esetükben is kedvezményesen adózik a cafeteria vagy jövedelemként?

 
 

Egy gazdasági szervezet cafeteria elemeinek megállapítása során, a munkáltató egy keretösszeget határoz meg és rögzíti, hogy mely juttatások közül választhat a munkavállaló; a munkavállalók pedig kiválaszthatják a saját igényüknek legmegfelelőbb cafeteria-elemeket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem lehet kihagyni valamelyik munkavállalót a rendszerből. A teljesítménybér, illetve mozgóbér alkalmazása feltételezi, hogy létezik alapbér is, de ezen felül a teljesítménybéres munkavállaló is munkaviszonyban levő munkavállaló, tehát neki is jár a cafeteria a teljesítményétől függetlenül.

Amennyiben a munkáltató által juttatott SZÉP-kártya összege meghaladja az alszámlákra utalható összeghatárt, akkor a juttatás értékhatárt meghaladó része egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. Amennyiben SZÉP-kártya juttatás az egyes alszámlákra vonatkozóan meghatározott értékhatárt nem haladja meg, de a teljes juttatás összege a rekreációs keretösszeget már meghaladja, akkor a meghaladó rész is egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. Az egyes meghatározott juttatás esetén, de csak az értékhatárt meghaladó részre vonatkoztatva az adóalap a juttatás 1,18-szorosa, amely után 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót és 15,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót kell megfizetni.

Leipán Tibor (2022-04-05)

Az eÁFA rendszerrel való első találkozás izgalmas kihívást jelent a pénzügyi szakemberek számára. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke szerint bár a program működőképes, néhány hiányosság még fennáll. Különféle módszerek állnak rendelkezésre az adóbevallás elkészítésére, beleértve a hagyományos űrlap alapú bevallást és a webfelületi lehetőségeket. Az eÁFA rendszer tesztjei és tapasztalatai alapján kiderül, hogy melyik lehetőség a legmegfelelőbb választás az adószakértők és könyvelők számára. Fedezze fel az elektronikus ÁFA rendszer előnyeit és válassza a hatékonyabb adóbevallás lehetőségeit! Kattintson most az Adó és Tb Különszámra, hogy mélyebben megismerje a modern adózási megoldások világát!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!