Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 190 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kiküldetési rendelvény elszámolása ügyvezető által

2023. 10. 25.

Egy kft. tulajdonosa tagi jogviszonyban látja el az ügyvezetést, amely után magasabb összegű tagi kivétet vesz ki. A tárgyalásokra és munkafelmérésekre saját tulajdonú gépjárművel közlekedik. Elszámolható-e neki kiküldetési rendelvény, függetlenül a tagi jogviszonyra?

Elszámolható a kiküldetési rendelvény, mivel az nemcsak a munkaviszonyra állítható ki, hanem más jogviszonyok – például megbízás, tagi, vezető tisztségviselői, választott tisztségviselői jogviszony – alapján is. Alkalmazható továbbá akkor is, ha a magánszemély a tevékenységért nem részesül juttatásban, azt „közérdekű” munkaként végzi, és csak a járműhasználattal kapcsolatos költségeinek megtérítését kéri.

 
 

Lényeges, hogy ha a térítés mértéke nem több az Szja tv. szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél, akkor azt nem kell bevételként figyelembe venni.

Ez a mérték a hivatalos célra megtett kilométerekre a kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján, a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltség és a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség.

Viszont, ha a kifizető a kiküldetési rendelvény alapján a jogszabályban meghatározott mértéket meghaladó térítést fizet, akkor a teljes összeg adóköteles bevétel, de ilyen esetben a költségelszámolást érintően a magánszemélynek választási lehetősége van.
Fontos, hogy a saját tulajdonú gépjármű Szja tv. szerinti fogalmára (3. számú mellékelt IV. rész 1. pont) figyelemmel legyünk, mert ha a személygépkocsi nem saját tulajdonban van, akkor a hivatali, üzleti célú használatra tekintettel a kiküldetési rendelvényhez kapcsolódó, kedvező szabály nem alkalmazható.

Sinka Júlia (2023-10-25)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!