Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 680 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ki fizeti az adót a kuponos fogyasztás után?

2022. 06. 14.

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás kávézót üzemeltet, és üzleti forgalmának fellendítése céljából a közterületen kávéra, üdítőre jogosító kuponokat oszt szét magánszemélyeknek. Ha a magánszemélyek felkeresik a kávézót, akkor a kupon felmutatásával ingyenesen elfogyaszthatnak egy kávét, illetve egy pohár üdítőt. Merül-e fel - és ha igen, mikor és kinek - közteher-fizetési kötelezettsége a kupon átadása, illetve a kávé, üdítő elfogyasztása kapcsán?

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken kávét, üdítőt fogyasztanak úgy is a vendégek, hogy kupon ellenében szolgálják ki őket. Lényeges, hogy amennyiben a közterületen ingyenes kávé és üdítő elfogyasztására jogosító kupont osztogatnak magánszemély részére, akkor a kupon átadása önmagában adózási kötelezettséget még nem keletkeztet. Adózási szempontból azonban lényeges, hogy bár a kuponokat nem kötelező egyedi sorszámmal ellátni, de a visszaélések, illetve a promóció költségtervezése, elszámolása érdekében célszerű lehet egyedi sorszámmal ellátni.

Visszatérve az adókötelezettség kérdésére: 

A vállalkozás azért oszt kupont a járókelők részre, mert a kávézó szolgáltatásait szeretné megismertetni a leendő fogyasztókkal és ezáltal jövőbeli üzleti forgalmának növekedését várja az akciótól.

Az Szja tv. 70. § (6) bekezdés d) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá. Ha a megkapott kupont a kávézóban beváltja és a kávét, üdítőt a kávézóban elfogyasztja a magánszemély, a juttatás üzletpolitikai, reklám célokat szolgál, vagyis a kávé, üdítő juttatása egyes meghatározott juttatásnak minősül. A fogyasztás időpontjában (mint az adókötelezettséget meghatározó teljesítés időpontjában) a felszolgált kávé, üdítő szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után a kávézónak 15 százalék jövedelemadó és 13 százalék szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettsége keletkezik. Ezzel szemben a magánszemélynek nem merül fel közteher-fizetési kötelezettsége.

Más a helyzet, ha a juttatás vásárláshoz kötött. 

Ebben az esetben a kávé, üdítő juttatása az Szja tv. 1. melléklet 8.14 pontja alapján adómentes (az egyéb feltételek teljesülése mellett). Például, ha a bármely sütemény elfogyasztása esetén a kupon felmutatásával a vendég egy kávét, üdítőt is kap ajándékba. Mivel nincs korlátozó rendelkezés arra vonatkozóan, hogy a vásárláshoz kapcsolódó „ajándék” értéke nem lehet magasabb az ellenérték fejében igénybe vett szolgáltatás (termék) áránál, így az is lehetséges – maradva a példánál –, hogy a sütemény ára kisebb lesz, mint a kávé, üdítő értéke. Az Szja tv. szerinti adómentesség ez esetben is érvényes.

Sinka Júlia (2022-06-14)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!