Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 1104 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A járvány és a chipsadó

2021. 04. 08.

Lassan egy éve tapasztalhatjuk, hogy a járványügyi veszélyekre tekintettel a boltokban vagy pékségekben előre csomagolt formában árusítják a különböző sütőipari termékeket. Elsőre valószínűleg nem ez jut eszünkbe, de jó, ha tudjuk, hogy a termékek ebben a formában már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz neta-kötelesek lehetnek.

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.). szerint a sütőipari termékek említett formában már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz neta-kötelesek lehetnek. Abban az esetben tehát, ha egy élelmiszerüzlet előrecsomagolt formában is értékesít, érdemes megvizsgálni a népegészségügyi termékadó feltételeit.

Abban az esetben, ha az előrecsomagolt termék sós pogácsa, amelynek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, akkor ebben a formában már népegészségügyi termékadót kell fizetni utána.

A Neta tv. 2. § d) pontjának rendelkezései szerint adóköteles az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott, 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó, gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek), ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget[2],

Nem adóköteles a kenyér és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termék, ha 100 grammjában a sótartalom nem haladja meg a 2 grammot.

Az adókötelezettség a fentiek szerinti, előrecsomagolt termékként forgalomba hozott sütőipari termék neta-köteles, első belföldi értékesítése után bevallást kell benyújtani és adót kell fizetni.
A Neta tv. 1. § 4. pontja szerint előrecsomagolt termék: a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha
a) a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,
b) a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,
c) a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és
d) a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek
da) megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkozás történik),
db) tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva.
Az adó alanya az előrecsomagolt (adóköteles) terméket belföldön első alkalommal értékesítő, ami független attól, hogy a csomagolást megelőzően hányszor került továbbértékesítésre a termék. Ilyen esetre példa az élelmiszer boltba beszállító pékség, ahol a csomagolást csak az élelmiszerüzlet végzi el, és a vásárlók részére a terméket már úgy helyezi ki a polcokra. Az adó alanya ilyen esetben a már előrecsomagolt adóköteles terméket értékesítő élelmiszerüzlet.

dr. Veress Júlia (2021-04-08)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!