Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 584 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Négyfős ÖCSG jövedéki adó visszaigénylése

2022. 09. 18.

Adott egy őstermelő családi gazdaság négy taggal, akik a 2020-as adóévben még közös őstermelővel működtek, 2021-ben már mint ŐCSG. Mind a négy tag visszaigényelte a saját használatban lévő földterülete után a gázolaj jövedéki adót a 2020-as adóévre. A 2021-es évre is szeretnék a tagok a saját használatban lévő földterületük után visszaigényelni a gázolaj jövedéki adót, azonban ez véhetően több okból sem lehetséges.

A 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról: 117. § (5) bekezdés szerint: „Ha őstermelők családi gazdasága a mezőgazdasági termelőként nyilvántartásba vett szervezet, akkor az őstermelők családi gazdaságának képviselője jogosult az őstermelők családi gazdasága nevében visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján.” 
Például, ha a képviselő rendelkezik 10 hektár földdel akkor 970 liter után visszaigényelhetik, de a maradék 20 ha után, amivel a tagok rendelkeznek, már nem? Ebben az esetben a 2021. és tovább a 2022. adóévre is elvesztették az öcsg-tagok a jövedékiadó-visszatérítés összegét? Eddig mindenhol az volt olvasható, hogy őcsg-n belül bárki nevére szólhatnak a számlák és a felvásárlási jegyek, hiszen egy egységnek tekintendő. Vagy a fenti rész csak abban az esetben érvényes, ha a nyomtatványon jelölik, hogy öcsg nevében kívánja visszaigényelni? Tagok külön-külön nem nyújthatják be a visszaigénylést?

Kiindulási pont annak az előzetes tisztázása, hogy a tagok tulajdonát képező területet az ÖCSG műveli vagy nem. Ezzel kapcsolatosan irányadó az, hogy a földhasználati lapot hivatalosan bejegyezték-e a földhivatalnál vagy nem. 

Ha bejegyezték, akkor valóban az ÖCSG képviselője jogosult eljárni a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését illetően, de kizárólag csak a nevére szóló számla alapján. Ha viszont a tagok nem vitték volna be a tulajdonukat képező területeket az ÖCSG-be, akkor viszont egyedileg is eljárhatnak a visszaigénylést illetően szintén a nevükre szóló számlák alapján.
Megjegyzendő még, hogy az őstermelő és családi gazdaság esetén nem minősül 2021-től bevételnek:

  • földalapú támogatás,
  • költségek fedezetére és fejlesztési célból kapott állami támogatás,
  • gázolaj-ár támogatás

Tehát az ilyen típusú bevételeitek egyáltalán nem képeznek adóalapot őstermelők és őstermelők családi gazdasága (ÖCSG) esetén sem. 

Leipán Tibor (2022-09-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!