Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 722 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

ÖCSG tagok szociális hozzájárulási adója

2022. 05. 03.

Öcsg tagok költségelszámolás alapján állapítják meg a jövedelmüket kb. 24 millió Ft /fő. A 2021. évben mennyi szociális hozzájárulási adót kell fizetni és kinek kell előleget bevallani: a biztosított és a nyugdijas vagy kiskorú gyerek után?

2021-től a biztosított – ideértve a kezdő őstermelőt is – őstermelő a minimálbér havi összegének 92%-a alapján fizeti meg a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot. Ha 2020-ban az őstermelőnek a támogatások nélkül számított bevétele a 8 millió forintot nem haladta meg, akkor a 2021. évben, a 2020. évi támogatások nélkül számított bevétele 15%-a után fizeti meg a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot. Lehetőség van továbbra is magasabb járulékalapot választani a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében. Ebben az esetben az őstermelőnek a választott magasabb járulékalap után kell a 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot megfizetnie.

Nyugdíjas ÖCSG tag

Nem biztosított a saját jogú nyugdíjasnak minősülő őstermelő, és az özvegyi nyugdíjban részesülő őstermelő, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. A nem biztosított őstermelőt járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Ebben az esetben a szociális hozzájárulási adó alapja a tárgyévi összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelem. Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, ha a tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelőnek a támogatások nélküli bevétele nem éri el a minimálbér éves összegének a felét, vagy ha átalányadózóként a támogatások nélküli bevétel nem éri el az éves minimálbér ötszörösét.
 

Kapcsolódó
ocsg-tagsag

Miért előnyös, ha az ÖCSG tag átalányadózó?

Az őstermelői tevékenység biztosítási jogviszonyt jelent, de ez nem jelenti automatikusan a járulékfizetés alóli mentességet. Amennyiben az ÖCSG tag átalányadózónak minősül, adójogi értelemben egy rendkívül kedvező állapot. Azonban a járulékfizetési kötelezettség fennáll, de ebben a tekintetben létezik az ún. mentesítő szabály is.

Kiskorú ÖCSG tag

A családi gazdaság minden tagja őstermelőnek minősül. Az őstermelőre a Tbj. szerint terjed ki a biztosítási kötelezettség. A biztosított mezőgazdasági őstermelőt terhelő társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót saját maga állapítja meg, vallja be és fizeti meg. A járulékfizetési kötelezettség függ az alkalmazott adózási módtól, a bevétel összegétől, illetve magasabb járulékalap is választható.

Kovács-Kneitner Lea (2022-05-03)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!