Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 472 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-04 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: A szocho adókedvezmények változásai 2024-től

Osztalék szochója

2023. 01. 09.

A minimálbér 24-szeresét meghaladó osztalék egy nem nyugdíjas Bt. tulajdonosnál szochó köteles? További felmerülő kérdés, hogy a 2023-ban fizetendő osztalék már az új minimálbérrel számítandó? Ha egyéb tőkepiaci műveletből is van osztalékbevétele az érintettnek, akkor az valamilyen módon figyelembe veendő, illetve: ebben az esetben kit terhel?

Az osztalék adóterhe 15% Szja (ez minden esetben levonandó) valamint 13% Szocho (amelyet nem minden esetben kell levonni).
Ennek lényege, hogy az osztalékban részesülő tag írásos nyilatkozata az irányadó, amelyet a kifizetőnek nem kell vizsgálnia. Tehát amennyiben a magánszemély arra vonatkozóan tesz írásos nyilatkozatot, hogy az adóév végéig jövedelmei éves összege éves szinten elérik az év elején érvényes minimálbér 24 szeresét (2022-ben a 4 800 000 forintot), akkor nem kell tőle szochót levonni. 

Az osztalék után ebben az esetben csak 15% Szja fizetési kötelezettség keletkezik, amelyet az osztalékból kell levonni, tehát 1 millió forint után 150 ezer forint Szja levonás keletkezik. Ha a tag éves jövedelme nem érné el a minimálbér 24-szeresét, akkor a Szocho fizetési kötelezettség is de arányosan fennáll. Az éves jövedelem az osztalékfizetés szempontjából úgy értelmezendő, hogy minden olyan jövedelem összeszámítandó, amely után Szja fizetési kötelezettség keletkezik, tehát nemcsak a munkabér, hanem pl. a megbízási jogviszony vagy az ingatlan bérbeadás stb, vagy a kérdés szerinti esetben is (tőkepiaci művelet), amennyiben Szja levonására került sor.

Az osztalék adózását illetően mindig a kifizetés éve számít, tehát amennyiben az idei évben kerülne rá sor, akkor már a 2023-as évi minimálbérrel kell számolni.

Megjegyzendő, hogy a leírtak a nyugdíjasokra is vonatkoznak, tehát adott esetben Szocho fizetési kötelezettség az esetükben is keletkezik. A nyugdíjasok eseteiben a Szochó mentesség csak a munkabérre vagy a megbízási jogviszonyra vonatkozik.

Leipán Tibor (2023-01-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!