Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 620 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Rehabilitációs járadék melletti egyéni vállalkozó

2022. 08. 15.

A rehabilitációs járadék (2009-ben megállapított) mellett egyéni vállalkozást indító magánszemély vállalkozhat-e kiegészítő tevékenységűként, vagy mindenképp meg kell fizetnie a minimálbér/garantált bérminimum utáni járulékokat? Ha igen, igénybe vehet személyi és szocho kedvezményt?

Kiegészítő tevékenységű vállalkozó az, aki a vállalkozást saját jogú nyugdíjas személyként, vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személyként, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte folytatja.

A rehabilitációs járadék nem tartozik a fenti ellátások egyikébe sem, mindezek alapján a rehabilitációs járadékban részesülő nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak.

Ha rehabilitációs járadékban részesülő egyéni vállalkozóként dolgozik, akkor legalább a minimális alapokból (minimálbérből/garantált bérminimumból) meg kell fizetnie a tb közterheket.

Kedvezmények:    
A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját [Szja tv. 29. §] személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Súlyosan fogyatékos magánszemély az, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.
Amennyiben jogosult rá, akkor a megváltozott munkaképességű személyek kedvezményét érvényesítheti a szociális hozzájárulási adónál. Szociális hozzájárulási adóból a minimálbér kétszereséig jogosult kedvezményre az a vállalkozó, akinek

  • az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy
  • aki 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32–33. §-a, vagy a 19. § (1a) bekezdése, vagy a 38/C. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül. 
dr. Radics Zsuzsanna (2022-08-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!