Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 579 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Sofőrszolgálat ellátásának lehetőségei

2022. 09. 19.

Egy társaság (Kft.) tevékenységi körében szerepel a sofőrszolgálat (4939 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás). A lehetőséggel összefüggésben több kérdés is felmerül. Lehet-e ezt a szolgáltatást lízingelt személygépkocsival végezni? Kell-e hozzá saját alkalmazott, vagy a cég megbízhat pl. egyszerűsített foglalkoztatással külsős személyt? Mivel a személygépkocsi költségelszámoláshoz útnyilvántartás és cégautóadó fizetési kötelezettség áll fenn, ezeket az utakat kell-e szerepeltetni az útnyilvántartásba, és ha igen, hogyan?

Törvényileg a szolgáltatás nincs behatárolva a szolgáltatást végző személy vagy tehergépjárművet illetően, ebből eredően lizingelt gépkocsit is lehet használni. A szolgáltatást olyan személy végezheti, akinek erre vonatkozóan jogosultsága van, és a cég nevében eljárhat. Az egyszerűsített foglalkoztatás tevékenységi körei behatároltak, ezért megítélésünk szerint ez nem járható út. Az útnyilvántartás vezetése kötelező, mivel a felek elszámolásának is ez lesz az alapbizonylata. 

Az útnyilvántartás céljára a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza a továbbiakban részletezett adatokat. 

Irányadó az Szja törvény 5. számú melléklet II/7. pontja, melynek értelmében az útnyilvántartás vezetéséhez kötelezően alkalmazandó nyomtatvány nincs, bármely forma elfogadható, feltéve, hogy a következő adatoknak kell szerepelnie az útnyilvántartásban

  • a gépjármű típusa,
  • a forgalmi rendszám,
  • fogyasztási norma a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Kormányrendelet alapján,
  • az utazás időpontja,
  • az utazás célja (honnan hová),
  • a partner megnevezése,
  • a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek száma,
  • a kilométeróra állása az év első és utolsó napján.

Az Szja törvény kötelezően nem írja előde tartalmazhatja az útnyilvántartás az üzemanyag-vásárlások időpontját és költségét is. Útnyilvántartás alapján költség kizárólag olyan üzemi célú futásteljesítmény után számolható el, amelyre nézve a magánszemély munkáltatója kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás címén bevételnek nem számító költségtérítést nem fizetett. 

Leipán Tibor (2022-09-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!