Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 183 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Céges csapatépítés elszámolása

2023. 11. 01.

Az érintett cég csapatépítő program keretében rendez egy céges közös főzést a cég épületének udvarában, az alapanyagot és eszközöket is biztosítja. A munkavállalók főznek csapatban és egy közös piknik keretében elfogyasztják az ételeket. Ebben az esetben, milyen jogcímen és milyen adózással lehet elszámolni az alapanyagokat, eszközöket?

Alapvetően kétféle csapatépítésről beszélhetünk, az adójogszabályok tükrében.

Ez a két típus:

  • Oktatás: amely nem iskolai rendszerű képzésnek felel meg, a mindennapi munkavégzés feltételeihez szükséges ismeretanyag megszerzése a célja, akkor is, ha a képzés játékos, szórakoztató elemeket is tartalmaz, segítve az egyes kompetenciák fejlesztését.
  • Szórakozás: amely alapvetően vendéglátást, szabadidős programot magában foglaló rendezvény.

Ebben az esetben ez utóbbiról van szó, és arra az Szja tv. 70. § (6) bekezdésében foglalt szabály vonatkozik: a társaságnak a csapatépítő program összes költségének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie

Megjegyzendő még – bár az itt bemutatott rendezvény nem tartozik ebbe a körbe – hogy a csapatépítő tréningek kapcsán akkor beszélhetünk reprezentációs eseményről, ha azon a munkavégzés dominál és ez programmal, egyéb nyilvántartásokkal alátámasztható. A Tao tv. 3. számú mellékletének B/16. pontja szerint a Tao tv. 8. § (1) bekezdés d) pontjának alkalmazásában a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül különösen: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott reprezentáció, üzleti ajándék címen személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt juttatás.

Sinka Júlia (2023-11-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!