Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 507 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szemüveg elszámolása

2022. 11. 28.

Milyen feltételekkel fizetheti ki a cég munkavállalójának szemüvegét adómentesen, ha számlát hoz róla?

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8 pontjából kiindulva, adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz. A védőeszközöket illetően még a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet is irányadó. Hivatkozással az Szja törvény. 4. § (2) bekezdésében foglaltakra a védőeszközök tekintetében nincs adófizetési kötelezettség. A védőeszközök közé tartozik pl. a védősisak, biztonsági cipő, arcvédő maszkok, hallásvédő, kesztyű, biztonsági öv, és a kérdés szerint védőszemüveg illetve kontaktlencse is. Az, hogy a kérdés szerinti szemüveg valóban védőszemüvegként funkcionál, ez az előzetes szakorvosi vizsgálat dönti el, ezt követően pedig a juttatás biztosítása már a munkáltató feladata.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 6. § szerint, amennyiben a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. Ez annyit jelent, hogy mind a kontaktlencsét, mind pedig a védőszemüveget (beleértve a szemüvegkeretet is) biztosítja a munkavégzéshez a munkáltató a szakorvosi vizsgálat eredményeként az 50/1999. EüM rendelethez 7. §-hoz igazodóan. Az adómentességet nem befolyásolja a védőszemüveg vagy kontaktlencse ára amely értelemszerűen eltérő a dioptriák közötti árkülönbség miatt.

Az Áfatövény 124. § (1) bekezdésének k) pontja szerint a védőeszközt terhelő előzetesen felszámított adó nem vonható le, de az része a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolandó költségnek. 

Az előzőekben leírtakat alapján a munkavédelmi szempontból, a végzett tevékenység és a munkakör jellege szerint indokolt a munkavégzés során kötelezően viselendő munkaruházat, akkor az egyenruha, formaruha, védőeszköz juttatásával összefüggésben nem keletkezik adókötelezettsége sem a juttatónak, sem a magánszemélynek a hivatkozott Szja törvény 4. § (2) bekezdése illetve az 1. számú melléklet 8.8., és 8.24. pontjaihoz igazodóan. A cég a munkavállaló által hozott számlát is kifizetheti.

Leipán Tibor (2022-11-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!