Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 349 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szemüveggel összefüggő költségek megtérítése

2023. 05. 14.

A kérdés úgy vetődik fel, hogy egy munkavállaló által benyújtott szemüveg számlán melyek azok a tételek, amit a munkáltató nem téríthet meg cégként. Például a szemüvegre szóló biztosítás vagy a lencse csiszolása, esetleg a lencse extra páramentesítő réteggel történő bevonása, vagy maga a szemvizsgálat beszámítható-e? A számla mellett természetesen rendelkezésre áll a szakorvosi vizsgálati eredmény és foglalkozás egészségügyi javaslat is.

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8 pontjából kiindulva, adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz.

A védőeszközöket illetően még a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet is irányadó. Hivatkozással az Szja törvény. 4. § (2) bekezdésében foglaltakra a védőeszközök tekintetében nincs adófizetési kötelezettség. A védőeszközök közé tartozik pl. a védősisak, biztonsági cipő, arcvédő maszkok, hallásvédő, kesztyű, biztonsági öv, és a kérdés szerint védőszemüveg illetve kontaktlencse is. Az, hogy a kérdés szerinti szemüveg valóban védőszemüvegként funkcionál, ez az előzetes szakorvosi vizsgálat dönti el, ezt követően pedig a juttatás biztosítása már a munkáltató feladata. A kérdésben felsorolt tételek a szemüveg bekerülési értékét képezik, ezért ezek a költségek is elszámolhatóak.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 6. § szerint, amennyiben a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. Ez annyit jelent, hogy mind a kontaktlencsét, mind pedig a védőszemüveget (beleértve a szemüvegkeretet is) biztosítja a munkavégzéshez a munkáltató a szakorvosi vizsgálat eredményeként az 50/1999. EüM rendelethez 7. §-hoz igazodóan. Az adómentességet nem befolyásolja a védőszemüveg vagy kontaktlencse ára amely értelemszerűen eltérő a dioptriák közötti árkülönbség miatt.

Az áfa levonása tekintetében kiindulási pont az, hogy a védőszemüveg egy munkavédelmi eszköz, amely valamely céges tevékenységhez kapcsolódik.

Ha a védőszemüveg esetében az áfa levonhatósága igazodik a bevételszerző adóköteles tevékenységhez, vagyis ha a használat áfaköteles tevékenységhez kapcsolódik, akkor az eset összes körülményeire tekintettel a szemüveget terhelő áfa levonásba helyezhető.

Leipán Tibor (2023-05-14)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!