Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 557 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szoftvervásárlás áfája

2022. 10. 11.

Ha egy nem áfa-alany magyarországi alapítvány svájci cégtől szoftvert vásáról, akkor áfás számlát kell az alapítványnak kapnia?

A szoftver megvétele általában a közösségi áfa szabályozás alapján szolgáltatásnyújtás jogcímén adózik.

A következőkben ebből indulunk ki, továbbá azt feltételeztük, hogy a svájci cég nem rendelkezik gazdasági letelepedéssel (székhely, telephely) az EU valamely tagállamában.
Az Áfa tv. 36. § (1) bekezdés b) pontja alapján az alapítványt a teljesítés helyének megállapításánál adóalanynak kell tekinteni, ha közösségi adószám kiváltására kötelezett.
Az Áfa tv. 257/B. §-a szabályozza, hogy mely esetekben kell közösségi adószámot kérni.

Amennyiben az alapítvány nem köteles közösségi adószámot kérni, akkor a teljesítés helyének megállapításánál nem adóalanynak kell tekinteni. Ebben az esetben az ügyletnek kétféle megítélése lehet.

a) Ha a szoftver vásárlása a szoftver használatának biztosítását jelenti és az interneten keresztül bonyolódik (a szoftver kizárólag interneten keresztül érhető el és azt csak interneten keresztül lehet használni), akkor az Áfa tv. 45/A. § (2) bekezdés b) pontja szerinti szolgáltatásról van szó, amely esetében az Áfa tv. 45/A. § (1) bekezdése alapján a teljesítés helye az alapítvány székhelye.

Tehát belföldön teljesített szolgáltatásról van szó, amely esetében a svájci cég Magyarországon köteles az áfa fizetésre, ezért a magyar szabályok szerinti 27 % áfát köteles felszámítani.

b) Abban az esetben, ha a szóban forgó ügylet nem sorolható az Áfa tv. 45/A. § (2) bekezdés b) pontja alá, akkor 'szimpla' szolgáltatásról van szó, amelynél az Áfa tv. 37. § (2) bekezdése szerint a teljesítés helye a szolgáltatást nyújtó gazdasági letelepedése, ahonnan a szolgáltatást nyújtja.
Tehát a svájci cég Magyarországon nem kötelezett áfa fizetésére, a Svájcban hatályos szabályozás szerinti áfát számítja fel az alapítvány felé.

Az alapítvány a szoftver megvásárlása miatt Magyarországon nem köteles áfa fizetésére (fizetendő áfa megállapítására), mert a teljesítés helye nem Magyarország területére esik. 

Bonácz Zsolt (2022-10-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!