Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 675 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Nonprofit táraság adózása tárgynyeremény után

2022. 06. 20.

Ha egy közhasznú nonprofit társaság uniós forrásból beszerzett tárgynyereményeket oszt egy verseny során, az ajándékutalvány, tárgynyeremény önkénteseknek történő juttatása után a társaságnak keletkezik-e adó és járulékfizetési kötelezettsége?

A kérdésben szereplő közhasznú nonprofit gazdasági társaság magánszemélyek (önkénteskedő fiatalok – ahol nem a Társaság a fogadó szervezet) részére tervez díjazással járó versenyt szervezni az alábbiak szerint: Az adott hónapban a legtöbb önkéntes programban résztvevő magánszemély ajándékutalványt vagy tárgynyereményt kap. Bármely önkéntes számára azonos feltételekkel kerül meghirdetésre a verseny. A közhasznú szervezet a nyereményeket (ajándékutalvány, tárgynyeremény) uniós pályázati forrásból szerzi be. 
Kérdés, hogy az ajándékutalvány, tárgynyeremény magánszemélyeknek (önkénteseknek) történő juttatása után a társaságnak keletkezik-e adó és járulékfizetési kötelezettsége? Van-e felső korlát az ajándékutalvány, tárgynyeremény összegére vonatkozóan (pl. minimálbér meghatározott százaléka)?

Mivel a kérdés szerint egy Közhasznú nonprofit gazdasági társaság szervez versenyt, ezért első lépésként annak a vizsgálata szükséges, hogy a nevezett verseny összhangban van-e a társaság alapcél szerinti (közhasznú) tevékenységével. Ha igen, akkor alaposan valószínűsíthető, hogy a verseny adójogi értelemben nem esik adókötelezettség alá.

Egyéb esetben - a kérdésből következtetve a nevezett versenyen bárki részt vehet önkéntesként - az adókötelezettség a következőképpen alakul. Az Szja törvény 76. § (5) bekezdése rögzíti, hogy ha a vetélkedő, verseny nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett, akkor a nem pénzben kapott díj után az adókötelezettség – az Szja törvény 76.§ (3) bekezdése szerint – a nyeremény juttatóját, vagyis a kifizetőt terheli. A magánszemély által megszerzett nyeremény utáni adókötelezettség a kifizetőt terheli. Az adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa, amelynek 15 százaléka az adó összege. A kifizetőnek bevallási (08-as) és befizetési kötelezettsége léteik, mert különben nem stimmelne az adófolyószámla. A magánszemélyeknek nincs adófizetési kötelezettsége.

Leipán Tibor (2022-06-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!