Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 584 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Termékértékesítés adóztatásának különleges esete

2022. 09. 17.

Egy magyar cég anyagot rendel Törökországból, azonban tovább is értékesíti azt (tranzit értékesítés) egy román cégnek még amikor az áru úton (hajón) van. Amikor az áru megérkezik a kikötőbe, a vámkezelést a román cég végzi a saját nevében (a magyar cég által kiállított számla alapján). A kérdés, hogyan kell kezelni a török cég által a magyar cégnek kiállított számlát áfa szempontjából?

Tudnunk kell még, hogy az import áfa nem Magyarországon kerül megfizetésre, hanem Romániában, a román cég által. Milyen számlát kell kiállítani a magyar cégnek a román cég felé? Az értékesítéskor az áru még nincs EU-n belül szabad forgalomba helyezve, vámkezelve.

A válasz megadásánál abból indultunk ki, hogy a török cégtől való elfuvarozásnál a címzett a magyar cég.
Álláspontunk szerint a magyar cég értékesítése Romániában adóztatható, megítélésünk szerint valamely jogcímen adómentes, mivel elvileg a kétszeres adóztatás kizárt (import áfát a román cég megfizeti a leírtak szerint).

A román adóhatósággal szükséges egyeztetni arra vonatkozóan, hogy a magyar cég értékesítése a román adóhatóság megítélése szerint Romániában adóztatható-e, s ha igen, akkor keletkezik-e regisztrációs kötelezettsége.

Amennyiben igen, akkor a számlát román adószám alatt kell kiállítani, ha nem, akkor magyar adószám alatt (a számlán a magyar közösségi adószámot célszerű feltüntetni, de a normál adószám feltüntetése is elégséges, mindkét adószám is feltüntethető).
Utóbbi esetben nem lehet szó közösségen belüli értékesítésről, hiszen az értékesítés következtében a termékek nem kerültek elfuvarozásra Romániából más tagállam területére. A magyar adószám alatt kiállított számlában azt a megjegyzést kell feltüntetni, hogy az 'Áfa tv. területi hatályán kívüli.'.
Ekkor a számla ellenértékét az áfa bevallás 90. sorában kell feltüntetni. 

Bonácz Zsolt (2022-09-17)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!