Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 650 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Dolgozóknak adott üzemanyag megtakarítás juttatás

2022. 07. 16.

Fuvarozással foglalkozó kft. üzemanyag megtakarítás címén havi max. 100.000 Ft erejéig adómentes juttatást adhat a dolgozónak. A kérdés, hogy ezt mindenképpen havonta kell számfejteni, vagy átmeneti likviditási problémák esetén utólag is megkaphatja-e a dolgozó?

További felmerülő kérdés, hogy – mivel ez nem kötelező juttatás – eldöntheti-e a kft., hogy adott hónapra akarja-e adni a juttatást, vagy nem? Munkaszerződésben fel kell-e tüntetni és fel lehet-e a fentiek alapján úgy tüntetni, mint nem fixen járó havi juttatást?

Az Szja törvény 27. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján csökkenti a nem önálló tevékenységből származó bevételt a munkáltató által az alkalmazottja számára, a munkaköre (tevékenysége) szerint a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként teljesített kilométer –futásteljesítménye alapulvételével – üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, annak mértékét meg nem haladó összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.
Az Szja törvény 27. § (2) bekezdése szerint üzemanyag-megtakarításnak minősül az az összeg, amely nem több, mint az (1) bekezdés b) pontjában említett, útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer-futásteljesítmény alapján a 60/1992. Kormányrendelet szerinti – korrekciós tényezőkkel módosított – alapnorma, és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kiszámított összegnek a munkáltató által, a társas vállalkozás által számla (számlák) alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeget meghaladó része, ideértve azt az esetet is, amikor a munkáltató, a társas vállalkozás a saját kezelésében lévő töltőállomáson biztosítja az alkalmazottjának, a tagjának az üzemanyag felvételét, és az üzemanyag felhasználása során megtakarítás mutatkozik az előzőek szerint meghatározott normához képest.
Az Szja törvény 27. § az üzemanyag-megtakarítás szabályairól rendelkezik, amelyben nincs olyan rendelkezés, hogy az üzemanyag-megtakarítást az adott kifizetőnél ne lehessen az adott gépjármű vezetőjének konkrét feladataihoz igazodó elszámolási időszakonként pl. negyedévente vagy akár egy évben egyszer utólag kifizetni. A kifizetéseknél csak azok a hónapok vehetők figyelembe, amikor a munkavállaló jogviszonya ténylegesen fennállt, és a levonás az adóév egészére összességében nem lehet több a tényleges futásteljesítmény alapján ténylegesen kifizetett összegnél.
Mivel ez nem kötelező juttatás, eldöntheti a kft., hogy adott hónapra akarja-e juttatást elszámolni, viszont a juttatást egy adott időintervallumon belül el kell számolni.  Tehát a munkavállalónak tudni kell az elszámolás időpontjait, ha ez nem történne meg havonta, de bizonyos időpontokban (pl. negyedévente) igen. Munkaszerződésben fel kell tüntetni, mint nem fixen járó havi juttatást, de azonos értelmezéssel és kiszámíthatósággal a munkavállalói oldalon.

Leipán Tibor (2022-07-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!