Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • adóeljárás

Ez a tartalom 159 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Üzleti ajándék adózása

2023. 11. 28.

Az év vége közeledtével az ajándékozási sorozat is megkezdődik. Az adótörvények nem tartalmaznak általános meghatározást az ajándékra, mégis sok fajta ajándékot kell kezelnünk az adórendszerben. Az ajándékot többen tévesztik az ingyenes átadással, pedig valójában adójogilag nem az.

Az ajándékozó lehet munkáltató, kifizető, érdekképviseleti szervezet, egyház, üzleti partner vagy bárki, még olyan is, akivel üzleti kapcsolat sincs.
Az ajándékozás azonban – bármily kellemes is – többe kerül az ajándékozónak, mint a piaci ár. Ennek oka pedig az adóztatás. A kérdéskör több adónemet is érint, amelyek közül kiemelendő a személyi jövedelemadó, a társasági adó, valamint az általános forgalmi adó.

A reklámajándék

Az egyik leghatásosabb marketing eszköz a reklámtárgy. Az Szja törvény szempontjából a magánszemély részére, promóciós céllal átadott termék lehet áruminta (pl.: a vállalkozás által gyártott toll, csokoládé, cukorka, arckrém, illatszer, céglogóval ellátott bögre, kulcstartó, öngyújtó, edényfogó, fakanál stb.), üzleti ajándék, csekély értékű ajándék, de még egyéb jövedelem is (pl. tárgyjutalom).
Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.14. pontjának b) alpontja szerint adómentes nem pénzben kapott juttatás a kifizető által üzleti forgalmának növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adott áruminta azzal, hogy árumintának minősül a képviselt termék olyan jellemző kisebb része vagy mennyisége, amely kizárólag a képviselt termék bemutatására szolgál, és amely fizikai állapotánál vagy értékénél fogva tartós használatra és más cél elérésére nem alkalmas. A leírtak alapján a magánszemélynek juttatott promóciós célú termék, ha az megfelel az áruminta követelményeinek, adómentes juttatásnak minősül.

Ha a promóciós célra felhasznált termék megfelel az áruminta, a kis értékű termék követelményeinek, akkor ugyan számlázni nem kell, de az átvételt el kell ismertetni, akár ismert, akár nem ismert a termék végső átvevője.

Csekély értékű ajándék

A rendezvények keretében a dolgozók is kaphatnak ajándékot (az üzleti ajándék kivételével. Ez az ajándék elszámolható csekély értékű ajándékként is, ha értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát (jelenleg 23.200 forintot). Ugyanazon kifizető ugyanazon magánszemély részére egy adóévben összesen egy alkalommal adhat csekély értékű ajándékot. A csekély értékű ajándék igen sokféle lehet. Pl.: vásárlási utalvány, könyv, ital, csokoládé, fenyőfa, hajsütővas, hajszárító, konyhai eszköz, bizsuáru, egy doboz szaloncukor, ajándékkosár, díszgyertya, egyéb asztali dísz, gyermekjáték stb. A csekély értékű ajándékot bárki bárkinek adhatja. A bárki lehet saját dolgozó, üzleti partner, de lehet egy gyermek is, aki a céges mikulástól a versmondásért vagy anélkül ajándékot kap. Figyelem! Az ajándék értéke az általános forgalmi adót is magában foglalja.

Tételezzük fel, hogy az ajándékcsomag ára 18.267 forint + 27 százalék áfa. Ebben az esetben az ajándékcsomag értéke 18.267 + 18.267 x 0,27 = 23.200 forint. Még megfelel a csekélyértékű ajándék fogalmának, mert nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát. Az áfát levonásba helyezni nem lehet. Az adó alapja a csekély értékű ajándék áfás árának 1,18-szorosa. Az adóalap után a juttatónak személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetnie.

Megjegyzendő, hogy a külföldi illetőségűeknek adott ajándék után is meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót.

A csekély értékű ajándék a társasági adó szempontjából elismert költségnek minősül, viszont a kisvállalati adó esetében a személyi jellegű kiadások adóalaprészt növelő tételként kezelendő. Így 10 százalék kisvállalati adó terheli.
Abban az esetben, ha az ajándék értéke meghaladja a minimálbér 10 százalékát, akkor az ajándék teljes összege a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelemének számít és mint ilyen a munkavállalót 15 százalék személyi jövedelemadó és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék, a munkáltatót 13 százalék szociális hozzájárulási adó terheli.

Tételezzük fel, hogy egy munkáltató 30.000 forint bruttó értékű ajándékcsomagot ad a munkavállalója karácsony előtti névnapjára. Ebben az esetben az ajándék értéke meghaladja a minimálbér 10 százalékét, jelen esetben 23.200 forintot, tehát az ajándék értéke, esetünkben a 30.000 forint nettó munkabérként adózik.

Az ajándéktárgy

A munkáltatónak nem feltétlenül kell csekély értékű ajándékot adnia. Ettől nagyobb értékű juttatásokkal is megköszönheti alkalmazottai munkáját. A csekélyértékű ajándék mellett/helyett a rendezvényen ajándéktárgy is adható.

Az ajándéktárgy kategória rendezvényhez kötődik. Ha a rendezvényen ajándéktárggyal is kedveskedik a munkáltató, kifizető, akkor ügyelnie kell arra, hogy az ajándék értéke ne haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát. Ajándéktárgy szinte bármi lehet. Pl.: porcelán, egy üveg minőségi ital (amennyiben nem kezelhető csekély értékű ajándékként), egy kisebb értékű műszaki cikk, asztali lámpa stb. Az ilyen feltételekkel juttatott ajándéktárgy egyes meghatározott juttatásnak minősül [Szja törvény 70. § (6) bekezdés b) pont]. A vásárlási utalvány vagy az ajándékutalvány nem lehet ajándéktárgy, mert nem felel meg ennek a kategóriának.

Az ajándéktárgyak általános forgalmi adóját levonásba helyezni nem lehet. Az ajándéktárgy a társasági adó szempontjából elismert költség. A kisvállalati adó esetében a személyi jellegű kiadások adóalaprészt növelő tételnek minősül.

Amennyiben az ajándéktárgy értéke meghaladja a minimálbér 25 százalékát, akkor a megajándékozottnak összevonandó jövedelme keletkezik.

Az üzleti ajándék adózása

Az üzleti ajándék

Az üzleti ajándék olyan figyelmességből adott dolog, amely kifejezi a két fél közötti üzleti barátságot és a hosszú távú korrekt üzleti kapcsolat fenntartásának szándékát. Az üzleti ajándék fogalmát maga az Szja tv. 3. § 27. pontja is definiálja, amely szerint üzleti ajándéknak minősül (alkalomtól és értékhatártól függetlenül) a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék. Az üzleti ajándék lehet ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány, amennyiben az nem visszaváltható.
Üzleti ajándék nem adható saját dolgozónak, hiszen az alkalmazott – bármennyire kulcs személyiség a vállalkozás életében – nem számít üzleti partnernek. Ez nem jelenti azt, hogy a dolgozó nem kaphat ajándékot (lásd: fentebb). Ugyanez vonatkozik idegen harmadik személyre is.

Az üzleti ajándékok köre

Az üzleti ajándék sokféle lehet. Nézzünk néhány megjelenési formát (a teljesség igénye nélkül):

  • tárgyi ajándék (pl.: egy finom ital, egy különleges csokoládé, egy zenei válogatás, egy nevére gravírozott elegáns toll, egy szép kinézetű határidőnapló stb.);
  • sporteseményre szóló belépő (adómentesen adható, ha nem kapcsolódik céges rendezvényhez),  
  • kulturális eseményekre szóló belépő (pl.: színház- vagy koncertjegy), amely a minimálbér értékig adómentesen adható, ha nem kapcsolódik céges rendezvényhez,
  • ingyenesen nyújtott szolgáltatás (pl. a munkáltató tulajdonában lévő uszoda vagy konditerem ingyenes használata stb.)
  • konkrét termékre/szolgáltatásra szóló utalvány (pl. könyvutalvány)
  • telefon előfizetés mellé ingyenesen biztosított mobiltelefon.
  • televízió előfizetés esetén bizonyos ideig ingyenesen nézhető, egyébként fizetős csatornák stb.

Ajándékként egyre divatosabbak az utalványok. Az utalvány esetében – legyen az papír alapú vagy elektronikus – rendkívül fontos, hogy egyértelműen megállapítható legyen milyen termékre, termékcsoportra vagy szolgáltatásra használható fel.

Tételezzük fel, hogy egy szépségiparban érdekelt gazdasági társaság az üzleti partnereinek olyan utalványt ajándékoz, amely az utalványt adó cég kozmetikai szalonjaiban váltható be. Ebben az esetben az ajándékutalvány üzleti ajándékként adóztatandó.

Figyelem! A bármire felhasználható utalványok nem adóztathatók az Szja tv. 70.§-a alapján.

A vásárlási utalványok jogviszonynak megfelelő jövedelemként adóznak. Üzleti partner esetén foglalkoztatási jogviszony nincs, ezért a bármire felhasználható vásárlási utalvány egyéb bevételként adózik.

Az üzleti ajándék körének korlátozása

Az Szja tv. 69. § (4) bekezdés b) pontja kissé korlátozza az ajándéktárgyak körét is. Ezen jogszabályi hely értelmében nem adható üzleti ajándékként:

  • természetes vagy tenyésztett gyöngy;  
  • drágakő, féldrágakő, nemesfém;  
  • nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, valamint
  • ékszerutánzat, és
  • érme,

ha megállapítható, hogy az nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének.

Tételezzük fel, hogy egy márkás órákat készítő gazdasági társaság egy aranyórát ajándékoz egy olyan üzleti partnerének, akinek a cégével évek óta tartós üzleti kapcsolatban áll. Ebben az esetben a karóra üzleti ajándéknak tekinthető, annak ellenére, hogy a korlátozott tárgyak között megtalálható, hiszen az ajándékozó a saját termékét ajándékozza az üzleti partnerének. Ebben az esetben az ajándékozás megfelel a rendeltetésszerű joggyakorlás követelmények.

Az Szja tv. 69. § (4) bekezdés a) pontja alapján nem adható üzleti ajándékként:

  • ­értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog,
  • bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz.

Az adómentes üzleti ajándék

Az Szja tv. 70. § (5) bekezdése alapján üzleti ajándék adómentesen akkor nyújtható, ha a kifizető egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, alapítvány (ideértve a közalapítványt is). Az adómentesség feltételeként az Szja törvény egyéb feltételeket is előír. Adómentes az üzleti ajándék, ha:

  • ­a kiadás a szervezet közhasznú vagy célszerinti tevékenysége érdekében merüljön fel,
  • az üzleti ajándék egyedi értéke a minimálbér 25 százalékát nem haladja meg. Ez az összeg általános forgalmi adóval együtt értendő, mert az áfát levonásba helyezni nem lehet.
  • az Szja törvény értékbeli korlátot is állít. Az üzleti ajándék akkor adómentes, ha a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg.

A feltételek bármelyikének hiánya esetén az üzleti ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül és ekként adóztatandó.

Az adóköteles üzleti ajándék

Az Szja törvény 70. § (4) bekezdése alapján az adómentesnek nem minősülő üzleti ajándékot egyes meghatározott juttatásnak kell tekinteni. Az Szja. törvény 69. § (4) bekezdése alapján jövedelemnek az ingyenesen nyújtott termék/szolgáltatás esetén annak értéke, kedvezményesen nyújtott termék/szolgáltatás esetén pedig annak szokásos piaci értéke vagy abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni. Az adóalap azonban ettől magasabb érték. az adó alapja az ajándék értékének 1,18-szorosa, amely után 15% személyi jövedelemadót és 13% szociális hozzájárulási adót kell fizetni az ajándékot nyújtónak. A személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót tárgyhót követő hó 12-éig meg kell fizetni.

Az általános forgalmi adó

Az üzleti ajándék nem tekinthető áfás tevékenység érdekében beszerzett terméknek, szolgáltatásnak. ennek következtében az Áfa törvény szabályai alapján a beszerzett ajándékok általános forgalmi adóját levonásba helyezni nem lehet.
Előfordulhat olyan eset is, hogy a vállalkozás adóköteles tevékenysége érdekében szerez be valamilyen terméket, amelynek áfáját levonásba helyezi. Ugyanezen terméket később ajándékként átadja egyik üzleti partnerének. Ebben az esetben az átadáskor áfa-fizetési kötelezettség keletkezik. Ezt tetézi, hogy ingyenes termékátadás lévén számlakiállítási kötelezettség keletkezik.

A társasági adó

Az üzleti ajándék annak megfelelően jelenik meg a társasági adóbevallásban, hogy az ajándék összefüggésben van-e a vállalkozás tevékenységével vagy sem.
Abban az esetben, ha az üzleti ajándék a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül akkor társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) 3. számú melléklet B/16. pont] alapján adózás előtti eredményt növelő tételként nem kell elszámolni.
Amennyiben az ajándékozás nincs összefüggésben a cég vállalkozási, bevételszerző tevékenységével, annak értéke közterheivel együtt Tao tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja alapján a társasági adó alapját növelő tételként kezelendő.

A kisvállalati adó

A kisvállalati adóalap egyikét a személyi jellegű kifizetések adóalap rész képezi, amelybe beletartozik a társadalombiztosítási járulékalap, valamint az Szja törvény 71. és 70. §-a alá tartozó juttatás. Ebből következik, hogy az üzleti ajándék áfás ára növeli a kisvállalati adóalapot. Az Szja törvény 70. §-a alá tartozó juttatások esetén a személyi jövedelemadó alapjának megállapításakor 1,18-as szorzószám alkalmazandó. Ettől függetlenül nem kell az 1,18-as szorzószámot alkalmazni a kisvállalati adó személyi jellegű költségének meghatározásakor.

Sándorné Új Éva (2023-11-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!